Balk en splinter - Marcus van Loopik

Uitgever: Mastix Press
Auteur: Marcus van Loopik
ISBN:

9789080960107

Trefwoorden: bergrede
alefbeet
jodendom
Titelgegevens: 360 blz, gebonden in harde kaft, met leeslint
Leverbaar: Leverbaar

Beschrijving:

De universele ethische oriëntatie van de Bergrede is algemeen bekend, maar geldt dit ook voor de joodse achtergronden? Dat kon wel eens tegenvallen. Nogal wat studies willen juist aantonen dat de Bergrede het jodendom telkens weer overstijgt.

In deze studie maakt Marcus van Loopik korte metten met deze gedachte. Hij laat overtuigend zien hoe de Bergrede schatplichtig is aan leer en leven van joodse wijzen. Hij doet dat met een verbluffende kennis van allerhande joodse bronnen: de Rollen van de Dode Zee, apocriefe literatuur en natuurlijk de oceaan van de Talmoed en de Midrasj. De auteur schroomt kritiek niet. Wat is liefde voor de vijand? Kan dat eigenlijk wel, of leidt dit tot een capitulatie voor het kwaad? Marcus van Loopik wil de Bergrede niet van haar unieke karakter beroven, maar wel een negatieve vorm van theologie bestrijden, waarin men de ethische leer van de Bergrede als lichtend voorbeeld doet afsteken tegen de donkere achtergrond van het jodendom.

Dit boek laat aan de hand van een heldere detailstudie zien hoezeer de leer van Jezus geworteld is in de lessen van de bijbelse profeten en in de rabbijnse verhalende en normerende traditie.

Zowel voor de christelijke als voor de joodse gemeenschap geldt het bezit van een haast onuitputtelijke bron aan ethische en religieuze wijsheidsuitspraken als precair: het echte grote wonder voltrekt zich pas wanneer mensen zich ernaar gaan gedragen. De titel van deze boekenserie luidt niet toevallig: Leren om te doen. De betekenis van dit boek is daarom nauwelijks te overschatten.

De auteur dr. Marcus van Loopik (1950) is wetenschapper en publicist. Hij verzorgde tal van publicaties over het jodendom. Als medewerker is hij verbonden aan de Stichting Pardes (voorheen Folkertsma Stichting) te Amsterdam. In dit kader is hij mede-auteur van het blad Tenachon. Tevens is hij werkzaam als grafisch kunstenaar.

Prijs: € 25.00

Bestellen

Bestel exempla(a)r(en) van dit boek.    


Inhoud winkelmandje

geen producten

voor alle DOCETE
uitgaven :
www.docete.nl

_______________

Overzicht van Iona
uitgaven:

 

____________________

Het nieuwe LIEDBOEK
voor thuis en kerk:
 

_________________

VERZENDKOSTEN
2,50
per bestelling.
Vanaf
 €  50,--
gratis verzending.
_________________

Veilig betalen met: